All blogposts

Hoog tijd om te lezen, inspireren, informeren...

14July2017

Zoals bij velen is de zomervakantie voor mij hèt moment om op een terras, in de tuin of met de voeten in een zwembad achter een goed boek te kruipen. Ik geef jullie graag enkele leestips voor enkele ongewone non-fictie werken. Ook enkele andere boeken die zeker de moeite waard zijn, staan op de foto hierboven - Gij nu, Het smelt, Influencers, De Kat van de Dalai Lama, Hard Hart, Céline, Vele Hemels boven de zevende, La nuit des temps, Het meisje in de trein…

Het verborgen leven van bomen, door Peter Wohlleben bij uitgeverij levboeken.nl

Wekelijks kom ik 2 à 3 keer in het Hallerbos, ook als het koud is of lelijk vriest. Precies door mijn ‘soft spot’ voor het bos, boeide dit boek me direct. Ik had er iets over opgevangen in een tijdschrift en heb het daags nadien besteld bij de boekhandel. Het blijkt ondertussen niet alleen een bestseller in Duitsland, maar ook succesvol vertaald in het Nederlands en het Engels.

Een ongewoon boek, geschreven door een Duitse bosingenieur die na jaren werken in het bosbeheer in het Rijnland, besloot om zich toe te gaan leggen op het onderzoek en natuurbehoud van onze bossen in plaats van het runnen van een economisch rendabele business in de houtkap.

In korte hoofdstukken over telkens één specifiek thema, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, slaagt hij erin zijn kennis toegankelijk te maken voor een gewone leek, aan de hand van boeiende anekdotes en voorbeelden die ons eigenlijk ontgaan als we door het bos lopen.

Wist je bijvoorbeeld dat bomen met elkaar communiceren, via een ‘wood wide web’ (= 9.250.000 resultaten in Google op 0,46 sec!) van schimmels en door de vergroeiing van de wortels onder de grond? Niet om een praatje te maken, maar om elkaar bijvoorbeeld te waarschuwen tegen belagers die de bomen kunnen beschadigen, waarna de niet aangetaste bomen een stof beginnen af te geven die de belagers afhoudt. Straf toch, en dat gebeurt gewoon zonder dat we er iets van merken, of misschien wel na het lezen van dit boek.

Nog niet genoeg getriggerd? Lees dan even dit interview: https://www.demorgen.be/wetenschap/op-bosklas-bij-bomenfluisteraar-en-succesauteur-peter-wohlleben-b8f192ae/

Een ander heel bijzonder non-fictie boek dat me heeft kunnen boeien is Wij zijn ons brein, van Dick Swaab bij uitgeverij atlascontact.nl

Dick Swaab is een Nederlandse neurobioloog en hersenonderzoeker, die een wekelijkse column had in het NRC.

Deze stukjes heeft hij verwerkt tot een dik boek (464 blz!), dat opgevat is als een tijdlijn vanaf het moment van onze conceptie in de baarmoeder tot de dood en bijna-doodervaringen. Hij heeft het over de rol van de hersens tijdens de puberteit, over psychische problemen, maar ook over geloof, seksualiteit, creativiteit, placebo medicatie, enz.

Gelukkig staat het boek vol met voorbeelden en humor om het voor niet-kenners boeiend te houden. Maar net zoals bij het boek over de bomen, kun je dit boek maar best hoofdstuk per hoofdstuk lezen, want anders gaan je eigen hersenen overkoken.

Voor wie Swaab zelf aan het woord wil horen, kan luisteren naar https://radio1.be/wat-raakt-dick-swaab of de podcast: https://soundcloud.com/atlas-contact/sets/dick-swaab-mixdown

Tot slot wil ik jullie warm maken voor ‘De Edele Kunst van Not giving a F*CK, door Mark Manson bij uitgeverij www.levboeken.nl

Ik zag dit boek enkele weken geleden liggen in de boekhandel en heb het spontaan gekocht omwille van de titel. Geen idee waarover het ging, maar met zo’n titel verdien je het gewoon om je auteursrechten te mogen opstrijken.

Het is geschreven door een populaire New Yorkse blogger (met 2miljoen volgers!) die ons wil leren om ‘f*ck’ te zeggen tegen wat ons in het dagelijkse leven blokkeert, maar vooral om onze eigen kernwaarden te zoeken en daar dan vooral nooit ‘f*ck’ tegen te zeggen. De titels van zijn hoofdstukken zijn stuk voor stuk pareltjes van zelfrelativering en controverse: ‘Doe geen moeite’, ‘Je hebt alles bij het verkeerde eind (maar ik ook), of nog ‘…en dan ga je dood’. Een soort zelfhulpboek dat tegendraads is en toch goed voelt!

Veel plezier deze zomer!

More articles