De beste Brusselse terrasjes om deze zomer (in) te checken

by Karel Goethals on in Social media

Olé! Like! +1! We hadden er niet meer op gehoopt, maar de zon is eindelijk in het land. En dan mogen er al eens luchtigere vragen aan bod komen op deze blog. Kwestie van even op adem te komen na een – wederom – bijzonder druk voorjaar. Luchtige doch erg pertinente vragen als: waar vinden we volgens de gebruikers van Foursquare het beste terras van Brussel?

Meteen ook een goed excuus om Foursquare zelf nog eens onder de loep te nemen. Want de voorbije maanden werden er verschillende interessante wijzigingen doorgevoerd die deze dienst steeds meer tot de perfecte stadsgids maken. Ideaal dus voor een zomer boordevol – we hopen het althans – uitstapjes. 

Tips van locals

Sinds eind vorig jaar geeft Foursquare ratings van 1 tot 10 aan locaties die op de sociale netwerksite werden geregistreerd. Het is niet helemaal duidelijk hoe die scores precies tot stand komen, maar bij de berekening wordt onder meer rekening gehouden met het aantal tips, likes, dislikes en check-ins. Bovendien weegt input van locals zwaarder door in de quotering. Minder kans op tourist traps dus. Ook goed om te weten is dat deze gegevens eveneens beschikbaar zijn voor mensen zonder een account, wat aantoont dat Foursquare zich meer en meer als een location-based search engine wil profileren.

Top of the pubs

Wat er ook van zij, met deze scores gingen we dus aan de slag om een Brusselse hitparade van de beste terrasjes samen te stellen. Gewoon de zoekterm “terrace” en “Brussels” intypen, en onze top of the pubs was een feit. De lijst wordt aangevoerd door Café Belga (Elsene) met een score van 9,3, gevolgd door Chez Franz (eveneens in Elsene) enCook & Book (Sint-Lambrechts-Woluwe), beide goed voor 9,2. Niet toevallig alle drie bars waar een jong en trendy publiek met smartphones over de vloer komt. De rest van de top wordt grotendeels gedomineerd door cafés in het centrum van Brussel. De volledige lijst vind je hier.

Haal meer uit Foursquare!

Smaken verschillen natuurlijk. En we kunnen ongetwijfeld tot een gat in de nacht blijven discussiëren over (de waarde van) zulke lijstjes. Maar wat ik hier eigenlijk wil aantonen is dat Foursquare meer is dan een leuk speeltje voor geeks en hippe vogels die een verbeten strijd voeren om het mayorship van deze of gene hotspot in de stad. Voor wie de nieuwe functionaliteiten ervan een beetje kent, wordt het een ideale gids om een nieuwe of minder nieuwe stad te verkennen. Hier zijn alvast enkele (persoonlijke) tips om meer uit Foursquare te halen.

1. Laat je (ver)leiden

Waar het voordien hoofdzakelijk om check-ins en mayorships draaide, is Foursquare sinds de laatste update in april van dit jaar meer opgeschoven in de richting van een recommendation app. Centraal staat nu de menubalk explore nearbydie je persoonlijke voorstellen doet op basis van je vorige check-ins en die van je vrienden. Opmerkelijk is dat de app dat op een intelligente manier doet. Ben je bijvoorbeeld voor het eerst in  Brussel, dan zal hij je enkele toeristischehighlights in de buurt serveren. Loop je daarentegen rond in je home town, dan gaat hij je eerder een nieuwe leuke bar voorstellen. Daarenboven houdt Foursquare ook rekening met het tijdstip of het weer. Ideaal dus om je op sleeptouw te laten nemen en nieuwe ontdekkingen te doen. Kijk daarbij zeker ook eens wat je vrienden zoal gedaan hebben of aan- en afraden.

2. Gebruik lijstjes!

Foursquare biedt ook de mogelijkheid om lijstjes te creëren. Je kunt bijvoorbeeld alleen of samen met vrienden een lijstje met interessante plekken rond een bepaald thema aanmaken. Heb je iets leuks gezien waar je nu helaas geen tijd voor hebt, dan kun je dat eenvoudig toevoegen aan je to do-lijstje voor later. Als je eerder zelf op zoek bent naar leuke adresjes, kun je ook lijsten van anderen volgen. Wat dacht je bijvoorbeeld – om in het horeca-register te blijven – van een lijst met Brusselse restaurants die laat openblijven of met de beste brunchplekken van Brussel?

3. Vind je vrienden...

Toen ik een tijdje geleden met collega’s op stap in Brussel was, werd de groep op een gegeven moment gesplitst. De ene helft ging nog iets eten, de andere wilde liever meteen op café. “Waar zien we elkaar weer?”, vroeg iemand. Waarop eenclevere collega antwoordde: “Just check out Foursquare, dude!”. Inderdaad, Foursquare is ideaal om te volgen waar vrienden uithangen. Eenvoudiger en bovendien ook goedkoper dan dat telefoontje of die sms.

4. …of net niet!

Maar ook andersom, natuurlijk. Want het gebeurt uiteraard dat je niet in de mood bent om sociaal te zijn en liever eens niemand tegen het lijf loopt. Ook dat kan gelukkig dankzij Foursquare. Op voorwaarde dat je vrienden af en toe een check-in achterlaten. Developer Scott Garner ging zelfs nog een stap verder. Hij ontwikkelde een app die op basis van recente check-ins van vrienden een safe zone uitstippelt waar het veilig vertoeven is.

5. Doe er je voordeel mee!

Nee, de meeste Belgische winkels hebben de weg naar Foursquare nog niet gevonden. Ze houden het meestal liever bij de obligate Facebookpagina. Toch vind je steeds meer specials van winkels. Dat zijn speciale voordelen voor Foursquare-gebruikers in de vorm van discounts of freebies. Houd die zeker in de gaten, want vaak zitten er aardige dingen tussen. Wat dacht je bijvoorbeeld een gratis pint als je incheckt in het AB Café? Allen daarheen, me dunkt!

Heb jij nog andere leuke tips en tricks voor Foursquare? Laat het ons dan zeker weten!

Beste terrasjes van Brussel volgens Foursquare